torsdag 1 oktober 2009

Reseberättelse: Amsterdam Open Tuinen Tagen


Idag är det riktigt gråväder, regn och höst. Tid att drömma sig tillbaka till en härlig resa! Vårt första besök i Amsterfam gick i trädgårdens tecken. Ulf och jag hade med oss kilovis med tulpanlök hem. De ska snart grävas ner... Vi hade jättemysigt även om det kunde ha varit varmare.
När man går gatan fram längs med en av Amsterdams många kanaler är det omöjligt att föreställa sig att det bakom de flera våningar höga smala fasaderna döljer sig spännande gröna oaser. Amsterdam "open tuninen tagen" eller öppen trädgård, ger dig möjligheten att besöka både privata trädgårdar och litet mera formella trädgårdar i anslutning till olika museum.

För att besöka trädgårdarna löser man ett tredagars pass med medföljande karta. Sedan är det bara att vandra genom vackra kvarter, från trädgård till trädgård och låta sig fascineras. Ett utmärkt sätt för den trädgårdsintresserade att se Amsterdam. Från gatan till trädgården passerar man dessutom genom husen och kan se litet av hur trädgårdens ägare bor.

Det är fascinerande att det mitt i staden kan dölja sig platser som skuggas av enorma blodbokar eller hästkastanjer som planterades på 1800-talet. Många trädgårdar är följaktligen vackra skuggträdgårdar med gröna blad i form av funkior, murgrönor och alunrot. När det gäller blommande växter dominerar hortensior och olika sorters söta nävor. Många trädgårdar har också en nunneört som blygt tittar fram bakom buxbom eller bakom något vackert blickform.

En del täppor är romantiskt prunkande medan andra har ett mera formellt uttryck baserat på buxbom i barockstil. En trädgård hade ätbara växter som tema medan en annan var mera japaninspirerad. Vackra vattenspel och skulpturer finns också att beskåda på nästan alla platser. Charmigast är nog de mera privata trädgårdarna som erbjuder variation och där det finns spår av ägarens genuina intresse.

När man blir trött i fötterna eller mätt på intryck finns det förfriskningar att köpa i flera av trädgårdarna. Dessutom ingår en båt (i skytteltrafik) i biljetten, så att man kan se litet av Amsterdam från vattnet på väg mellan olika adresser.

Open Tuninen Tagen hålls varje år tredje helgen i juni, i år var det den 17:e i ordningen som anordnades. Ett midsommarfirande som kan rekommenderas!
Hoppas ni inte har tröttnat innan slutet... Hälsningar Karin

4 kommentarer:

Bland Blommorna sa...

Vilka vackra bilder. Det måste verkligen ha varit underbart att få uppleva allt.

Ruben sa...

Vad intressant! Låter väldigt lockande. Det är alltid kul att se privata trädgårdar. /Ruben

Annika Christensen sa...

Sista bilden är så fin. Tack för att tipsar och visar.
annika

Carol sa...

Karin this is such a treat to see and read... I never saw this part of Amsterdam! Lovely. Carol