fredag 21 augusti 2009

Lila, purpur och violett i trädgården

Lila är en av mina favoritfärger och Lavendel en klar favorit. Lavendeln är ljuvlig nu när den blommar som bäst. Fjärilarna fladdrar över den tillsammans med surrande humlorna. Det är inte konstigt att Nässelfjäril är så frekvent här med tanke på att det finns vissa ruggar här och där i omgivningen. Fick se en Tistelfjäril också, den är konstigt nog inte lika vanlig...





Bakade lavendelkakor, de blir riktigt goda med sin litet speciella smak, här är receptet:

200 g rumsvarmt smör
4 dl (240 g) vetemjöl
2 dl socker
1 msk sirap
2 tsk bikarbonat
ca 4 tsk lavendelblommor, dra bort blommorna från stjälken, eller hacka dem
Blanda samman alla ingredienser till en deg, dela degen i fyra delar, rulla varje del. Lägg rullarna på en plåt och platta till. Grädda i 175 grader ca 10-12 minuter. Skär längderna på snedden när de kommer ut ur ugnen.

Låt svalna och njut!

Klematis 'Piilu' platsar bland de lila.


Vallmo från frön jag fått från Capella gården på Öland


Äntligen kan vi skörda purpur störbönor! De blir vanliga gröna bönor när man kokar dem, tyvärr. Men vad gott det är med nyskördade bönor!

Jag avslutar med purpur i form av egenhändigt uppdragna
Jätte Verbenor. De är underbara nu, men till nästa år ska jag slänga ut frön direkt i rabatten. De var inte litet svårflörtade i kruka inomhus!

4 kommentarer:

Med fingrarna i (j)orden sa...

Hej!
Fint med lavendel och jätteverbena, även två av mina favvisar. Det ser ut som Lavandula x intermedia på en av bilderna, vet du om det är det? Jag är nyfiken på om den är härdig uppe hos dig.
Eva

Thorins Trädgård sa...

Lavendelkakor! Vad kul!!

Det ska jag prova i helgen, tack för kul recept.

Marit

Bland Blommorna sa...

Lavendelkakorna ska jag prova innan dom sista lavendelblommorna försvinner. Jag älskar att använda trädgården i köket. Kryddlandet var det första vi gjorde i trädgården, och allt annat har utvecklats runt det. Nya recept och idéer är alltid välkomna.

Kalo sa...

Eva, de flesta plantorna har jag köpt som
Lavandula angustifolia utan sortnamn. Men det är två olika sorter jag har fått fatt i. den ena mindre härdig.
Karin